Bezlepkový „brazilský“ dort

8. červenec 2012 | 16.02 |
blog › 
Bezlepkový „brazilský“ dort
Jelikož se v naší rodině s létem vždycky roztrhne pytel s oslavami narozenin, svátků a jiných výročí, upekla jsem k první takové letošní příležitosti výborný bezlepkový dort. Název "brazilský" dostal proto, že inspirací mi byl jakýsi recept na brazilské řezy na novinkách.cz, kde do těsta přidávali mleté mandle a upečený výsledek promazávali malinovou marmeládou. Já jsem na korpus použila "klasický" recept na šlehačkovou bábovku, ze kterého dělám 90% buchet, a navrch jsem si vymyslela vylepšenou ovocně želatinovou polevu. Takže tady je recept s pracovním postupem, aby zůstal zachován pro budoucí generace :o)

Korpus:
270 g bezlepkové mouky Jizerka (příp. klasické polohrubé mouky)
100 g neloupaných mletých mandlí
130 g cukru moučka
3 vejce
250 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka (do lepkového korpusu není třeba přidávat žádné mléko)
1 bal. vanilkového cukru
½ bal. prášku do pečiva

Vše smícháme dohromady (nic nešleháme :o), nalijeme do dortové formy nebo na plech a dáme péct na 150 °C. Upečený korpus rozkrojíme a promažeme malinovou marmeládou.

Malinová poleva:
150 g malin (klidně i mražených)
cukr podle chuti
voda do 400 ml (nedávám celého půl litru, aby bylo "želé" hustší)
1 jahodový pudinkový prášek (Dr. Oetker)

Maliny trochu rozmačkáme a spolu s vodou a pudinkovým práškem uvaříme do zhoustnutí jako normální pudink. Nalijeme na dort, necháme vystydnout a ztuhnout a můžeme konzumovat. Nejlépe chutná vychlazený z lednice, příp. ozdobený šlehačkou :o)

Brazilský dort 2   Brazilský dort 1

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Bezlepkový „brazilský“ dort tlapka 08. 07. 2012 - 18:36
RE(2x): Bezlepkový „brazilský“ dort rebarbora 09. 07. 2012 - 17:22
RE(3x): Bezlepkový „brazilský“ dort rebarbora 09. 07. 2012 - 17:22
RE(4x): Bezlepkový „brazilský“ dort tlapka 09. 07. 2012 - 17:44
RE: Bezlepkový „brazilský“ dort hospodynka 08. 07. 2012 - 21:11
RE(2x): Bezlepkový „brazilský“ dort rebarbora 09. 07. 2012 - 17:21