Přestože je to léto poslední dobou takové všelijaké a spíš připomíná podzim, než polovinu července, stejně je všude kolem spousta ovoce – třešně, meruňky, maliny, borůvky... A všechny hospodyňky pečou koláče jako o život. Přiznám se, že mi to jako bezlepkáři bylo trochu líto, protože takový borůvkový koláč s drobenkou, to je neskutečná dobrota :o)
Když se nám proto doma vyskytl minikyblíček borůvek ze čtvrtečních trhů a ujídalo se z něj pomalu, protože mu v lednici konkuroval meloun a meruňky, řekla jsem si, že to risknu a zkusím upéct bezlepkový kynutý koláč s borůvkami a tvarohem. Recept jsem vzala přímo z webových stránek /... bezlepkové směsi Jizerka, kterou používám nejčastěji, a tak ji mám vždycky doma, a navzdory mým neblahým očekáváním (kynutá těsta jsem nikdy nedělala ani lepková, natož bezlepková) a poněkud nezvyklé konzistenci těsta (oproti normálnímu kynutému těstu s lepkem, jaké dělává mamka, bylo hodně hutné) se povedl výtečně – pěkně naskočil a chuťově byl výborný, skoro k nerozeznání od toho klasického.
Takže kdyby vás taky honila mlsná (a abych ho příště nemusela někde složitě hledat ve všech těch vytištěných receptech, co doma mám), tady je návod včetně fotodokumentace :o)
Těsto:
200 g bezlepkové mouky Jizerka
35 g cukru krupice
30 g rozpuštěného másla
1 dcl vody
1 vejce
2 špetky soli
10 g droždí (dala jsem asi třetinu kostičky)
Drobenka: na 2 díly mouky Jizerka dáme 1 díl cukru krupice a 1 díl másla
Náplň:
1 tvaroh (dala jsem takovou tu kostku balenou v papíře, aby se moc neroztékal)
cukr podle chuti
borůvky (navrch jsem je ještě pro jistotu také posypala trochou cukru krupice)
Postup:
Droždí rozpustíme ve vodě, přidáme vejce, Jizerku, sůl, cukr a vše krátce prohněteme. Poté přidáme rozpuštěné máslo a dohněteme. Těsto se má nechat 5 minut odpočinout a pak se z něj má teprve něco tvarovat a poté nechat dalších 40 minut kynout, já jsem si však nějak špatně přečetla recept (což jsem zjistila až teď :o) a těsto jsem hned rozhrnula na máslem vymazaný plech a tam jsem ho nechala 5 minut kynout a kupodivu se nic nestalo (jen se koláč déle pekl). Na těsto jsem nejdřív rozhrnula oslazený tvaroh, ten jsem posypala borůvkami, pocukrovala a posypala drobenkou a šup s tím do trouby. Koláč se peče na 180 stupňů údajně cca 20 minut (můžete i horkovzdušně).