Sváteční bezlepkové koláče

1. březen 2015 | 16.09 |
blog › 
Sváteční bezlepkové koláče
U nás doma se jim sice správně říká "svatební", ale protože nechci zavdávat zbytečné a nepodložené záminky k drbům, nazvala jsem je raději "svátečními" – přeci jen je lze upéct u příležitosti všech možných i nemožných svátků, masopustem počínaje a Velikonocemi konče :o)
Základ je stejný jako na kynutý ovocný koláč, tedy bezlepkové kynuté těsto z Jizery, které se nechá pěkně nabobtnat, a potom se z něj menší lžičkou oddělují kousky těsta, které "rozklepete" na placičku, do jejíhož středu dáte kousek tvarohu (dávám raději takovou tu kostku balenou v papíře s cukrem a rozinkami, vajíčko rozhodně není nutné), zabalíte do kuličky (podobně jako ovocný knedlík) a kladete na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem. Když máte tímhle způsobem naplněné veškeré těsto, uděláte prsty doprostřed "knedlíčků" důlek, potřete je rozšlehaným vajíčkem (nebo klidně jen žloutkem, aby měly lepší barvu) a do důlku umístíte kousek švestkových povidel. Výsledné koláčky posypete drobenkou a dáte péct na 150 horkovzdušných stupňů, až dokud pěkně nezezlátnou :o)


Těsto:
200 g bezlepkové mouky Jizerka
35 g cukru krupice
30 g rozpuštěné Hery
1 dcl vody
1 vejce
2 špetky soli
10 g droždí (dávám zhruba půl kostičky :o)

Postup:
Droždí rozpustíme ve vodě, přidáme vejce, Jizerku, sůl, cukr a vše krátce prohněteme. Poté přidáme rozpuštěnou Heru a dohněteme (těsto se pak aspoň přestane lepit na ruce), necháme někde na teplém místě cca 40 minut kynout a potom ho zpracujeme dle potřeby :o)

Sváteční koláče 01  Sváteční koláče 02


Poslední dobou zjišťuju, že co se bezlepkové pečení týče, daří se mi s kynutými těsty nějak líp než s těmi nekynutými. Tedy alespoň mě osobně připadá výsledek jaksi lepší, chutnější a trvanlivější. Nedávno pečená takzvaná "černá buchta", která se u nás dělávala v lepkové variantě odnepaměti, zvlášť když jsme byli malé děti, mi v té bezlepkové variantě přišla nějak moc sladká a těžká na žaludek (i když to možná bylo tou extra porcí kakaa, která v ní dle receptu je). Jinak se ale celkem povedla a chuťově byla rozhodně lepší než všechny ty piškotovky s olejem z internetu, jen poměrně rychle okorávala, ale to asi dělají všechny šlehané buchty. Každopádně si sem pro jistotu ten upravený recept taky dám, až mě zas popadne nostalgie a budu si chtít zavzpomínat na buchty, co jsme se jimi ládovali jako děti :o) Nebo až zkrátka budu chtít udělat nějaké poctivé piškotové řezy :o)


Černá buchta
150 g bezlepkové mouky Jizerka
175 g cukru moučka
4 polévkové lžíce kakaa
80 g sádla (já jsem dala Heru)
2 vejce (bílky zvlášť na sníh)
60 ml mléka

Žloutky s cukrem a roztajeným tukem utřeme do pěny, potom přidáme kakao, mléko, mouku a nakonec do těsta lehce zamícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo v mém případě na plech vyložený pečícím papírem) a pečeme na 150 stupňů. Upečenou buchtu můžeme potřít rybízovou marmeládou, posypat mletými oříšky a polít poctivou domácí čokoládovou polevou s rumem, jakou dělávala babička (nebo jen něčím z toho :o)

Domácí čokoládová poleva s rumem
90 g másla
120 g cukru
1 lžíce kakaa
1 a půl lžíce mléka
1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu
1 lžička rumu

V kastrůlku na mírném ohni rozehřejeme máslo s cukrem, mlékem a kakaem a potom přidáme rum a bramborový škrob na zahuštění, necháme krátce přejít varem a můžeme polévat :o)

Černá buchta 02

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Sváteční bezlepkové koláče tlapka 06. 03. 2015 - 14:40
RE(2x): Sváteční bezlepkové koláče rebarbora 07. 03. 2015 - 09:32