Jak jsem pekla cheesecake

12. září 2015 | 19.03 |
blog › 
Jak jsem pekla cheesecake
V červnu nastalo na pár dní opravdu nefalšované léto, všude byla spousta ovoce (hlavně jahod :o) a tak jsem si řekla, že bych mohla zkusit vyrobit všemi tolik vychvalovaný, lehoučký a lahodný cheesecake. V Itálii by mu říkali tiramisu, u nás v Čechách je to jednoduše "tvaroháč", ale takový trochu zmodernizovaný, kdy se do něj místo za všech dob těžce sehnatelného bebe-pudinku dává želatina :o) Na internetu se to nejrůznějšími recepty na cheesecake jen hemží, za použití selského rozumu a své chuťové představivosti jsem proto vybrala a ve výsledku vlastně i zkombinovala dohromady především ty z receptů, jejichž pravděpodobnost ztuhnutí mi připadala reálná, sem tam jsem přidala vlastní invenci a voilá "tvaroháč" byl na světě :o)


První pokus – sušenkový tvaroháč s jahodami

Můj úplně první cheesecake. Jeho výroba mě docela bavila a nejednou mě napadlo, že by to nebyla ani špatná kratochvíle, jak zabavit neposedné děti – minimálně obkreslování kulaté dortové formy na pečící papír a její následné vystřihování by zvládli, stejně jako tlučení do sušenek zavřených v igelitovém sáčku paličkou na maso :o) Sušenková směs s rozehřátým máslem navíc moc krásně voněla, dokonce lépe, než potom po ztuhnutí výsledný korpus chutnal – sušenkový základ byl na můj vkus totiž až moc sladký (příště bych možná klidně nahradila část sušenek oříšky nebo mandlemi) a hodně špatně se krájel i uždiboval lžičkou :o( Zato našlehaná tvarohová náplň byla výborná a s čerstvými jahodami se skvěle doplňovala, až teda na to, že mi skoro všechny jahody klesly dolů ke korpusu, ale to už byla jen drobná estetická vada :o)

Korpus:
200 g máslových sušenek (já jsem použila bezlepkové "jablečné" sušenky)
100 g másla

Náplň:
1 smetana ke šlehání (250 ml)
1 vanička tvarohu (250 g)
1 zakysaná smetana (220 g)
cukr podle chuti
1 balení želatiny (já dávám želatinu v plátcích od Dr.

Oetkera)

+ jahody nebo jiné ovoce

Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a namačkáme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Smetanu ušleháme, přidáme tvaroh, zakysanou smetanu a osladíme náplň dle chuti. Želatinu připravíme podle návodu – ta od Dr. Oetkera se nechá asi deset minut nabobtnat s 5 lžicemi vody a pak se na sporáku rozpustí (nesmí začít vařit). Do horké želatiny postupně zamícháme dvě až tři lžíce smetanové směsi, aby se dostala na srovnatelnou teplotu a nesrazila se, a pak vše za stálého míchání nalijeme zpět do smetanové směsi. Smetanovou náplň s želatinou pak nalijeme do dortové formy na korpus a případně proložíme ovocem, nebo můžete ovoce naházet do směsi až nakonec a lehce zamíchat. Dort dáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc a poté podáváme.

Cheesecake 01  Cheesekace 02


Druhý pokus – ála Míša dort

Korpus na druhý dort jsem opravdu upekla, a sice podle receptu na jednu roládu bez mouky, kterou dělává moje mamka. A ano, to množství tvarohu si prostě říkalo o jednoduchou úpravu doplněnou jen a pouze trochou té čokolády :o) Nicméně najít recept na tu správnou čokoládovou polevu nebylo až tak jednoduché – po premiérovou verzi jsem na internetu našla verzi polevy z čokolády na vaření rozpuštěné ve smetaně, která ale ve výsledku vůbec neztuhla a ještě byla na můj vkus moc přeslazená a tučná :o( Vyvinula jsem proto raději recept vlastní ala "buchtová" poleva od babičky, která je přiměřeně hořká a nestéká, ale dalo mi celkem fušku vychytat optimální množství ingrediencí :o)

Korpus:
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
60 g cukru moučky
1,5 lžíce kakaa

Kakao s cukrem poctivě promícháme, aby v něm nebyly žádné hrudky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého potom opatrně po malých dávkách zamícháme sypkou kakaovou směs, a nakonec přidáme jeden po druhém žloutky (opět zamícháváme opatrně, aby nám sníh "nespadl"). Těsto pak nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem potřeným lehce máslem a posypaným trochou Granka. Pečeme na 150 stupňů cca 10 minut (že je těsto upečené poznáte podle vůně a podle toho, že se nelepí na špejli, barvu téměř nezmění :o).

Náplň:
2 vaničky tvarohu (500 g)
cca 100 ml smetany ke šlehání
cukr dle chuti
1 balení želatiny (opět v plátcích od Dr. Oetkera)

Tvaroh rozmícháme s cukrem, "naředíme" smetanou a doplníme želatinou připravenou dle návodu (viz. výše). A takové malé poučení z praxe – po upečení korpusu z něj po vystydnutí ten pečící papír sloupněte, než ho vrátíte zpátky do formy a zalijete tvarohem, okraje mají totiž tendenci kroutit se nahoru a pak pod ně zateče i tvarohová náplň, ztuhne tam a dost těžko se potom ten papír bez větších škod odstraňuje :o)

Poleva:
100 ml mléka
2 lžíce vody
2 lžíce cukru
2 lžíce kakaa
2 plné kávové lžičky kukuřičného škrobu

V mléce s vodou rozmícháme cukr s kakaem a kukuřičným škrobem a uvaříme jako pudink. Necháme malinko zchladnout a pak potřeme na ztuhlý dort.
Většinou to dělám tak, že jeden den večer připravím dort s tvarohovou náplní a dám ho ztuhnout do lednice, nachystám si ingredience na polevu do kastrůlku a nechám ho taky přes noc v lednici (kakao a všechny ostatní přísady se za tu dobu pěkně "proleží") a druhý den ráno polevu uvařím, dám ztuhnout a mám dezert akorát k poobědovému kafíčku :o)

Cheesecake 03  Cheesecake 4


Třetí pokus – narozeninový dort s meruňkami

No jo. Letní měsíce jsou v naší rodině obdobím hojného množství narozeninových oslav, a protože letos jeden z členů naší rodiny slavil důležité životní jubileum, rozhodla jsem se mu připravit našlehaný tvaroháč s kousky meruněk. Korpus byl opět pečený podle stejného receptu jako u Míša dortu a náplň jsem pro změnu dala z prvního jahodového tvaroháče jen s tím rozdílem, že jsem do něj místo kousků jahod dala na drobné kostičky nakrájené kompotované meruňky.
Co se zdobení týče, byla jsem natolik tvůrčí, že jsem si pohrála i s vystřihovanou šablonou z pečícího papíru na nápis na dort pro oslavence (do šablony jsem pak precizně nanesla malým štětečkem vrstvu kakaa :o), kvůli ochraně "osobních údajů" a zachování anonymity oslavence ale máte na fotkách většinu nápisu rozmazanou – byla tam číslice s věkem a jméno. Takže tak.

Cheesecake 05  Cheesecake 06

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Jak jsem pekla cheesecake tlapka 12. 09. 2015 - 21:29
RE(2x): Jak jsem pekla cheesecake rebarbora 13. 09. 2015 - 09:58
RE: Jak jsem pekla cheesecake coolna 13. 09. 2015 - 07:18
RE(2x): Jak jsem pekla cheesecake rebarbora 13. 09. 2015 - 09:55
RE: Jak jsem pekla cheesecake boudicca 21. 09. 2015 - 18:23
RE(2x): Jak jsem pekla cheesecake rebarbora 22. 09. 2015 - 19:36
RE: Jak jsem pekla cheesecake chaostheory®pismenkuje.cz 08. 10. 2015 - 19:37
RE(2x): Jak jsem pekla cheesecake rebarbora 09. 10. 2015 - 17:25