20. srpen 2018 | 18.41 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Jak jsem psala, před letošní cestou do Itálie jsem objevila recept na výborné sladké bezlepkové loupáky, které vydrží neuvěřitelně dlouho vláčné a neplesnivé, a proto se o něj musím podělit s co největším množstvím lidí, kterým by se případně mohl hodit, neb dobré věci je třeba šířit :o)
Na kvásek:
1 dcl mléka (nejlépe vlažného)
22 g droždí (dávám 1 sáček sušeného)
1 kávová lžička cukru
Na těsto:
450 g Jizerky
70 g cukru krupice
2 špetky soli
80 g tuku (dávám Heru, vlastní sestru másla :o)
1 vejce
150 ml mléka
V hrnečku necháme vzejít kvásek a mezitím si roztajíme Heru nebo jiný tuk a připravíme ostatní suroviny někam do mísy (vždycky začínám moukou a všemi suchými přísadami, do kterých pak těsně před hnětením přidávám ty tekuté). Vše spojíme ve vláčné těsto (je skvělé, že se nijak zvlášť nelepí :o) a necháme ho v klidu někde v teple takových 40 minut kynout. Potom těsto rozdělíme zhruba na osm dílů (před dovolenou jsem těsto rozdělila jen na čtvrtiny a byly z toho obrovské boule, které se pak komplikovaně konzumovaly, takže doporučuju osminky :o), ze kterých tvarujeme rohlíky nebo jen jednoduché válečky, bochánky apod. :o). S těstem se dobře pracuje a není třeba ho ani nijak dál moučnit nebo tak. Hotové tvary je dobré na pár místech naříznout (když to neuděláte, stejně při pečení popraskají :o), pomažeme je vajíčkem nebo jen žloutkem a posypeme mákem (upozorňuju, že ten pak ale při konzumaci padá všude kolem :o) nebo lupínky mandlí, příp. třeba i sezamem, do těsta by se možná klidně daly přidat i rozinky atd. :o). Loupáky pečeme na 150 stupňů klidně i horkovzdušně a na plech nezapomeňte postavit kastroulek s vodou, aby se tak nevysoušely :o). Upečené pak uchovávám v igelitovém pytlíku nebo plastové přepravce s tím, že zatím mám vyzkoušeno, že v pohodě vydrží až čtyři dny :o)

Takhle krásně mi hned napoprvé vzešel kvásek - jen jsem si na chvilku odskočila a šup, hned z toho bylo hrnečku vař :o)

Nahoře varianta s mákem, tady s mandlovými lupínky - výborné je obojí :o)
Zpět na hlavní stranu blogu