Už dlouho jsem sem nepřidala žádný recept, a protože skladuju v lednici už nejmíň dva roky třešňový kompot, a když mu ještě nic nebylo, přiměla jsem se z něho konečně udělat kuličky obalované v kokosu řečené u nás v rodině hovniválky a docela dlouho jsem nemohla vypátrat svůj recepis na ně (v mé papírové kuchařce jsem ho ještě neměla, což asi nebude jediný případ, a proto chci použít blog jako takovou zálohu). Jinak to, že se tohle nepečené cukroví ve skutečnosti jmenuje višně v čokoládě, jsem se dozvěděla až se značným zpožděním od bývalé kolegyně, která se z nich tenkrát neskutečně radovala, že tohle cukroví miluje, když jsem přinesla do práce ochutnávku, a musím uznat, že to zní rozhodně poetičtěji (proto jsem se to také rozhodla použít do titulku článku :o). Kuličky, ehm, višně v čokoládě jsem původně chtěla dělat už vloni na Vánoce, ale pak jsem to nestihla, a na Silvestra nebyla úplně nálada něco plácat, až to zbylo teď na únor.
Višně v čokoládě (bez lepku)
120 g namletých bezlepkových piškotů
100 g cukru moučka
50 g kakaa
1 balíček vanilkového cukru
125 g másla
1 vejce
2 víčka rumu
+ kompotované třešně nebo višně a strouhaný kokos na obalování
Z přísad zpracujeme "těsto" (já ho ještě zahustila trochou mandlové mouky, protože mi pořád přišlo zbytečně mazlavé, ale dalo by se přidat i víc mletých piškotů nebo jiných oříšků, teoreticky možná i onen mletý kokos, v kterém se pak výsledné kuličky obalují), do něj balíme třešně/višně a hotové kuličky ještě obalíme ve strouhaném kokosu, aby se nelepily k sobě, příp. k talíři a tak. Skladujeme v lednici, protože jinak mají kuličky tendenci se díky vysokému obsahu másla v teple roztékat.
A když už jsem v těch receptech, neodpustím si ještě zálohu receptu na bezlepkové sušenky Koka, která jsou příjemně nesladká až hořká a která jsem po vánočním fiasku s vykrajováním zkusila v lednu upéct znovu za použití masového strojku. Mimochodem v původním receptu je použitá bezlepková mouka zn. Nominal (170 g) v kombinaci s moukou kukuřičnou (40 g), což se mi nechtělo nikde shánět a evidentně recept funguje i takhle.
Bezlepkové sušenky Koka
210 g bezlepkové mouky Jizerka
90 g cukru moučka
25 g kakaa
25 g kokosu
130 g Hery nebo jiného tuku
1 žloutek
Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme chvíli uležet (ale není to úplně nutné), a pak z něj tvarujeme sušenky. Z vlastní zkušenosti vím, že vyválet těsto a vykrajovat z něj jakési tvary není nejlepší nápad, neb se těsto dost trhá a odlupuje, takže doporučuji vytlačovat sušenky pomocí masového strojku s nástavcem, to pak jde jedna radost :o). Sušenky pečeme asi na 150 °C na plechu vyloženém pečícím papírem.
RE: Loventýnské višně v čokoládě bez lepku (a koka) | adil | 17. 02. 2021 - 17:52 |
![]() |
rebarbora | 19. 02. 2021 - 11:05 |