Loventýnské višně v čokoládě bez lepku (a koka)

14. únor 2021 | 10.40 |
blog › 
Loventýnské višně v čokoládě bez lepku (a koka)

Už dlouho jsem sem nepřidala žádný recept, a protože skladuju v lednici už nejmíň dva roky třešňový kompot, a když mu ještě nic nebylo, přiměla jsem se z něho konečně udělat kuličky obalované v kokosu řečené u nás v rodině hovniválky a docela dlouho jsem nemohla vypátrat svůj recepis na ně (v mé papírové kuchařce jsem ho ještě neměla, což asi nebude jediný případ, a proto chci použít blog jako takovou zálohu). Jinak to, že se tohle nepečené cukroví ve skutečnosti jmenuje višně v čokoládě, jsem se dozvěděla až se značným zpožděním od bývalé kolegyně, která se z nich tenkrát neskutečně radovala, že tohle cukroví miluje, když jsem přinesla do práce ochutnávku, a musím uznat, že to zní rozhodně poetičtěji (proto jsem se to také rozhodla použít do titulku článku :o). Kuličky, ehm, višně v čokoládě jsem původně chtěla dělat už vloni na Vánoce, ale pak jsem to nestihla, a na Silvestra nebyla úplně nálada něco plácat, až to zbylo teď na únor.


Višně v čokoládě (bez lepku)

120 g namletých bezlepkových piškotů 

100 g cukru moučka

50 g kakaa

1 balíček vanilkového cukru

125 g másla

1 vejce

2 víčka rumu

+ kompotované třešně nebo višně a strouhaný kokos na obalování

Z přísad zpracujeme "těsto" (já ho ještě zahustila trochou mandlové mouky, protože mi pořád přišlo zbytečně mazlavé, ale dalo by se přidat i víc mletých piškotů nebo jiných oříšků, teoreticky možná i onen mletý kokos, v kterém se pak výsledné kuličky obalují), do něj balíme třešně/višně a hotové kuličky ještě obalíme ve strouhaném kokosu, aby se nelepily k sobě, příp. k talíři a tak. Skladujeme v lednici, protože jinak mají kuličky tendenci se díky vysokému obsahu másla v teple roztékat.

Višně v čokoládě


A když už jsem v těch receptech, neodpustím si ještě zálohu receptu na bezlepkové sušenky Koka, která jsou příjemně nesladká až hořká a která jsem po vánočním fiasku s vykrajováním zkusila v lednu upéct znovu za použití masového strojku. Mimochodem v původním receptu je použitá bezlepková mouka zn. Nominal (170 g) v kombinaci s moukou kukuřičnou (40 g), což se mi nechtělo nikde shánět a evidentně recept funguje i takhle.


Bezlepkové sušenky Koka

210 g bezlepkové mouky Jizerka

90 g cukru moučka

25 g kakaa

25 g kokosu

130 g Hery nebo jiného tuku

1 žloutek

Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme chvíli uležet (ale není to úplně nutné), a pak z něj tvarujeme sušenky. Z vlastní zkušenosti vím, že vyválet těsto a vykrajovat z něj jakési tvary není nejlepší nápad, neb se těsto dost trhá a odlupuje, takže doporučuji vytlačovat sušenky pomocí masového strojku s nástavcem, to pak jde jedna radost :o). Sušenky pečeme asi na 150 °C na plechu vyloženém pečícím papírem.

Koka


Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší