26. prosinec 2014 | 13.03 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Abyste si nemysleli, že jsem se letos na vánoční přípravy totálně vykašlala, musím sem dát alespoň nějakou fotodokumentaci a stručné shrnutí :o) Navzdory nedostatku času jsem totiž před Štědrým dnem zvládla nejen připravit kompletní škálu bezlepkového vánočního cukroví (čtyři druhy pečeného cukroví na zlatou sobotu a pátý nepečený v podobě včelích úlů během neděle), ale i důkladnější úklid.
Novinkou v rámci vánočního pečeného cukroví pak letos bylo linecké. Recept jsem vylovila na internetu (a podle komentářů vybrala vhodného adepta na testování :o), načež jsem z jednoho těsta vytvořila hned dva druhy cukroví – klasické slepované linecké a oříškové myslivecké knoflíky – což je osvědčený způsob, jak si chytře dopomoci k opticky (a vlastně i chuťově) většímu počtu druhů vánočního cukroví :o) Ale teď už k receptům:
Linecké cukroví
200 g bezlepkové mouky Jizerka
50 g rýžové hladké mouky
125 g Hery
75 g cukru moučka
kávová lžička citrónové kůry
1 žloutek
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které potom na pomoučněné ploše rozválíme na placku o síle zhruba 4 mm a vykrajujeme z ní formičkami požadované tvary (schválně jsem si zvolila tvary, které se pak budou dobře natírat marmeládou, jako jsou kolečka a srdíčka, žádné hvězdičky, stromečky a podobná "zvěrstva" :o), polovinu samozřejmě "děravých", přičemž je třeba dobře počítat, aby vám při slepování nezbyl někdo plonkový tak jako mě :o) Vykrájené tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na cca 120 stupňů Celsia.
Po upečení necháme cukroví chvíli vystydnout, než ho začneme sundávat z plechu. Vystydlé (nejlépe druhý den) slepujeme rybízovou nebo lineckou marmeládou.
Myslivecké knoflíky
na oříškový sníh:
1 bílek (stejně vám zbyde z tvorby lineckého těsta :o)
35 g jemného pískového cukru
30 g mletých vlašských ořechů (+ nějaká pěkná jádra na ozdobu)
25 g moučkového cukru
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého potom zašleháme cukr krystal a šleháme dál, až dokud nemáme opravdu tuhý sníh. Do toho potom lehce a extrémně opatrně zamícháme cukr moučku a pomleté ořechy. Vzniklou oříškovou hmotou tvoříme hromádky na vykrájené tvary z lineckého těsta, navrch dáme půlku ořechu a upečeme opět na nějakých 120 stupňů Celsia.

Zpět na hlavní stranu blogu