cukrenka®svetu.cz: Já mám karob moc ráda, ale třeba karobovou tyčinku. Sušenky mi nejedou, jsem hrozný rozmlsanec.:-D
cukrenka®svetu.cz: A můžu se zeptat, Ty s dietou teprve začínáš nebo máš tu nemoc už dlouho?
cukrenka®svetu.cz: Teď si vlastně uvědomuju, že jsi v minulém článku psala, že má bezlepkový beránek premiéru takže hádám, že moc dlouho ne.
rebarbora: Bezlepkář jsem od loňského listopadu, ale pořád se učím :)
Jak dlouho už válčíš bez lepku ty? Podle tvého blogu bych řekla, že jsi proti mě ostřílený veterán :D
cukrenka®svetu.cz: Už několik let to je. Já už to ani nevnímám, člověk si zvykne a pak mu to ani nepříjde. Kdybys něco potřebovala, stačí se zeptat. A snad se tím netrápíš...
Ale překvapilo mě to hodně. Zdá se že to má víc a víc lidí...pořád kolem sebe slýchám že to zjistili tomu a tomu, takže nevím...v ČR je nás asi dost.
rebarbora: Snažím se to brát pozitivně a vždycky se raduju, když objevím, že ta a ta dobrota, kterou jsem mívala ráda, je bez lepku - jako třeba arašídová Nugeta *ua* místo abych ronila slzy nad tím, co nemůžu. No, člověk se aspoň naučí pozorně zkoumat složení toho, co dává do zobáčku :)
Myslíš, že bys mi mohla dát recept na tu tvoji velkoúžasnou bezlepkovou pizzu? *andel* Mám pocit, že jsem o ní kdysi dávno četla u tebe na blogu *cteni*
cukrenka®svetu.cz: Pozitivní je hlavně to, že o té nemoci víš, držíš dietu a neubližuješ nevědomky svému tělu. Někteří se trápí celé roky a doktoři jim to nejsou schopni zjistit.
Recept je maličkost.:) když teda nevím, jestli Ti taky bude připadat tak veleúžasná.:-D Pak mi kdyžtak napiš jestli chutnala.:-)
Ingredience
200 ml vlažné vody
50 ml oleje
2 žloutky
1 lžičku soli
1 lžičku cukru
1 sáček sušeného droždí
300 gramů bezlepkové mouky(Promix-CH, Promix-UNI nebo Schar B)
kečup nebo rajčatový protlak
oregáno
obloha pizzy (šunka, slanina, sýry, zelenina apod.)
Do hrníčku s vodou a rozmíchaným cukrem vysypeš droždí. Necháš ho vzejít a mezitím si v míse připravíš mouku, olej, rozmíchané žloutky a hodíš tam malou lžičku soli. Nakonec tam dáš to droždí a těsto umícháš do hladka. Na plech rozprostřeš pečící papír a pak rovnoměrně i těsto. A na to pak dáš kečup nebo ten protlak, posypeš oregánem a naskládáš ingredience jako u klasické pizzy. Já třeba dávám šunku, slaninu, ananas nakrájený na kostičky a navrch plátkový sýr. Pak dáš pizzu do předem vyhřáté trouby (Musí být vyhřátá na 200°C) na 25 - 35 minut (Doba dle toho jak moc křupavou kůrčičku chceš:-))...
Oblohu už asi vymyslíš sama, ale já si vždycky dávám jako základ ten kečup, oregáno a šunku. A pak to střídám dle chutě. Jednou žampiony, podruhé tam třeba dám hodně druhů sýra (hermelín, romadur, gouda, olomoucké tvarůžky:-)), často si tam dávám papriku a rajče a nebo třeba i špek nakrájený na kostičky. Nejraději mám ale tu s ananasem. :) A nakonec vždycky posypat sýrem. Experimentovat se dá hodně...myslím, že jako dospělá ženská už máš zkušenosti a chtěla jsi jen to těsto, ale já se zas rozepsala.:-D :-D No a ty šunky a sýry samozřejmě kontrolovat, zda jsou bez lepku, ale tohle máš za ty měsíce diety už dávno zmáknutý, já vím....já jen kdyby náhodou.
Jo a pokud si ji chceš udělat třeba na oběd jen pro sebe, tak Ti na jednu pořádnou porci bude stačit polovina všech těch ingrediencí. A peče se chvilku, asi jen 20 minut. Já si ji třeba často dělám jako "velkou svačinu" když někam jdu.
rebarbora: Super, díky moc, nejspíš ji hned příští víkend vyzkouším :)
A vůbec nevadí, že ses rozepsala - tolik komentářů a takhle dlouhý jsem ještě u žádného článku neměla :D
O doktorech mi ani nemluv, občas mám pocit, že na co si člověk nepřijde sám, to mu nevyléčí *nevi*
Jo a k tomu kontrolování obsahu lepku - zvlášť zezačátku se mi stávalo, že jsem se do něčeho zakousla a pak jsem s hrůzou a zděšením zjišťovala, jestli to v sobě náhodou nemá lepek *modla* :D
Teď už jsem samozřejmě uvědomělejší a taková faux pais se mi nestávají *frajer*